Μαθητές και δάσκαλοι, ήρωες σχολικής λογοτεχνίας
Στο Φωτόδεντρο ή αλλιώς Εθνικό Συσσωρευτή Εκπαιδευτικού Περιεχομένου-την κεντρική e-υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας για την ανοιχτή αναζήτηση και διάθεση ψηφιακού υλικού-εντοπίσαμε το μαθησιακό αντικείμενo "Βιβλιοθήκη για τη Σχολική Ζωή". Ανατρέχοντας στο ψηφιακό αυτό περιβάλλον ξεχωρίσαμε-λόγω της θεματικής συνάφειας-κατάλογο στον οποίο συγκεντρώνονται χαρακτηριστικά λογοτεχνικά κείμενα με θέμα το σχολείο, τον δάσκαλο και τη ζωή των μαθητών. Όλα τα αποσπάσματα περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία λογοτεχνίας δημοτικού και γυμνασίου.
- Έλλη Αλεξίου, «Η Βαγγελίτσα» [Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Ε΄ & Στ΄ Δημοτικού] Η θέση μιας μαθήτριας δημοτικού μέσα στην τάξη αλλάζει, όταν η δασκάλα ανακαλύπτει ένα κρυφό της ταλέντο. (Για τη ζωή και το έργο της συγγραφέως πατήστε εδώ.)
- Φιλίπ Μπαρμπώ, «Η Βιβλιοθήκη μας» [Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Ε΄ & Στ΄ Δημοτικού] Η οργάνωση μιας σχολικής βιβλιοθήκης από τους μαθητές και τον δάσκαλό τους.
- Παντελής Καλιότσος, «Ένα σακί μαλλιά» [Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Ε΄ & Στ΄ Δημοτικού] Η αλληλεγγύη και συμπαράσταση μιας τάξης μαθητών και του δασκάλου τους προς έναν συμμαθητή που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. (Περισσότερα για τον συγγραφέα εδώ.)
- Ευγενία Φακίνου, "Η Αστραδενή στο νέο σχολείο της" [Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Ε΄ & Στ΄ Δημοτικού] Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μικρή ηρωίδα τις πρώτες ημέρες στο νέο της σχολείο από τη συμπεριφορά της δασκάλας και των συμμαθητών. (Για τη λογοτέχνιδα δείτε εδώ.)
- Ζαν Ζακ Σεμπέ - Ρενέ Γκοσινύ, «Οι έλεγχοι» [Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Ε΄ & Στ΄ Δημοτικού] Η αγωνία ενός μαθητή για την αντίδραση των γονιών του στον έλεγχο επίδοσής του.
- Νίκος Καζαντζάκης, «Η Νέα Παιδαγωγική» [Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου] Οι συχνά επώδυνες εμπειρίες του νεαρού Ν. Καζαντζάκη από το δημοτικό σχολείο, σε εποχές (τέλη του 19ου αιώνα) που οι εφαρμοζόμενες παιδαγωγικές μέθοδοι ήταν ιδιαίτερα αυταρχικές. (Για τη ζωή και το έργου του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη πατήστε εδώ.)
- Γιώργος Ιωάννου, «Να ’σαι καλά, δάσκαλε!» [Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Γυμνασίου] Ένας δάσκαλος με το διαφορετικό του μάθημα και τη φιλική του συμπεριφορά καταφέρνει να κερδίσει την αγάπητων μαθητών του. (Περισσότερα για τον συγγραφέα εδώ.)
- Άλκη Ζέη, «Αναμνήσεις της Κωνσταντίνας από τη Γερμανία» [Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Γυμνασίου] Η δεκατριάχρονη ηρωίδα αναπολεί τις πρώτες μέρες στο Άαχεν και τη γνωριμία της με το περιβάλλον του γερμανικού σχολείου. (Επίσκεψη στην ιστοσελίδα της συγγραφέως εδώ.)
- Ζωρζ Σαρή, «Και πάλι στο σχολείο» [Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Γυμνασίου] Οι θερμές σχέσεις των συμμαθητριών της Σχολής Θηλέων που μοιράζονται τις εντυπώσεις τους από τις καλοκαιρινές διακοπές. (Στοιχεία βιογραφίας και εργογραφίας εδώ.)
- Παναγής Σκουζές, «Ο βίος μου» [Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου] Απόσπασμα από το χρονικό Aπομνημονεύματα. H τυραννία του Xατζή-Aλή Xασεκή στην τουρκοκρατούμενη Aθήνα (1772-1796), στο οποίο γίνεται λόγος για το αυταρχικό κλίμα και τις τιμωρίες του σχολείου εκείνης της εποχής.